Parasieten

Parasieten zoals wormen, vlooien en teken kunnen vervelende ziekten veroorzaken bij zowel onze huisdieren als bij de mens. Sterker nog, dieren helpen mee met het verspreiden van parasieteneieren en kunnen zo het risico op besmetting verhogen. Dit vergeet men nog wel eens en daarom probeert de dierenarts mensen bewust te maken van het belang van regelmatige ontworming en bestrijding tegen andere parasieten.

Vlooien

Als een vlo op uw huisdier springt en deze wordt niet gedood door een vlooienbestrijdingsmiddel, dan gaat deze vlo eitjes leggen. Één vlo kan in 1 week wel 1500 eitjes leggen.

Deze eitjes vallen van uw huisdier af en liggen dan in uw huis. Uit de eitjes komen larven en deze larven kruipen weg in kieren. Hier verpoppen ze zich en de poppen kunnen maandenlang in huis liggen zonder uit te komen. De poppen komen vervolgens uit wanneer zij door trillingen, lichaamsbeweging en lichaamswarmte gestimuleerd worden.

Wat kunt u het beste doen als u thuis een vlooienplaag heeft:

  • Alle dieren op hetzelfde tijdstip behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel, dit moet elke maand gedaan worden. Vlooien hebben een levenscyclus tussen de 3 weken en 3 maanden.
  • Bij pipetten is het noodzakelijk om het op de huid te druppelen en niet in te masseren. Uw huisdier moet het niet kunnen oplikken.
  • De omgeving kunt u behandelen met omgevingsspray. Hiermee worden de poppen niet gedood.
  • Zorg ervoor dat vreemde dieren niet binnenkomen, denk aan een buurtkat die door het kattenluik komt. Als er dieren op bezoek komen is het beste als deze ook zijn behandeld.
  • Realiseer u dat het tijd kost voordat alle poppen uit huis zijn verdwenen: gemiddeld duurt dit 3 maanden.

Andere feiten over vlooien:

  • Vlooien springen niet van het ene op het andere dier over. Besmetting met vlooien vindt dus altijd vanuit de omgeving plaats. Een vlo die eenmaal een hond of kat heeft gevonden blijft daarop zitten.
  • Buiten zijn er altijd vlooien, vooral in gebieden waar veel honden worden uitgelaten en waar veel katten komen. Ook egels dragen veel vlooien bij zich dus in de omgeving waar veel kreupelhout en bossage is, zullen er ook veel poppen liggen.
  • Het duurt 8-24 uur voordat een vlo wordt gedood door een vlooienbestrijdingsmiddel.
  • Als u pipetjes gebruikt tegen vlooien hoeft een vlo niet te bijten om gedood te worden. Contact met het huidvet is voldoende.
  • Dieren met een vlooienallergie zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Als uw dier een vlooienallergie heeft zijn soms extra maatregelen nodig. Vraag onze dierenartsen en paraveterinairen voor advies.

Teken

Het belang van tekenbestrijding is ook hier het risico op ziekteoverdracht (ook bij mensen). Teken zijn door het hele jaar actief maar vallen meestal erg op in warmere perioden van het jaar en het voorkomen van tekenbeten is voor zowel mens als dier belangrijk. Diereigenaren hebben zelfs een verhoogde kans op teken. Deze beestjes kunnen bepaalde ziekten overbrengen zoals de Ziekte van Lyme, Anaplasmose, Babesiose en tekenverlamming (zgn. “tick paralysis”).

STAP methode

Om mensen bewust te maken van de preventie van tekenbeten en de alertheid ervan, bestaat de STAP methode.

Stap 1: Signaleren.

Teken komen vooral in het bos voor, maar kunnen ook elders buiten opduiken. Controleer daarom uw huisdier regelmatig op teken. De typische plaatsen zijn in de oren, onder de kin, rond de ogen en snuit, in de oksels/liezen en tussen de tenen.

Stap 2: Verwijderen van een teek.

Het is erg belangrijk om met een draaiende beweging de teek te verwijderen en niet trek niet aan een teek! Bij trekken is er een verhoogd risico op het onvolledig verwijderen van de teek. Het beste is om een speciale tekentang of lasso te gebruiken.

Stap 3: Advies vragen aan de dierenarts.

Bij twijfel over de tekenbeet, neem dan contact met ons op via 070 - 325 59 07 (Thorbeckelaan) of 015 - 261 91 99 (Delft-Zuid) Dan kunt u overleggen of u de tekenbeet door de dierenarts moet laten controleren.

Stap 4: Preventie.

Er bestaan verschillende producten werkzaam tegen teken. Deze variëren in toedieningswijze (tabletten, spot-on pipetten, halsbanden) en in werkingsduur (van 1 maand tot 7 maanden). Vraag advies in de dierenkliniek voor het beste product voor uw huisdier.

In onderstaand filmpje wordt de STAP methode uitgelegd:

Teken? Volg de STAP-methode! Honden- en katteneigenaren hebben 50% meer kans op een tekenbeet!