Ontwormen: waarom eigenlijk?

Ontwormen: waarom eigenlijk?

Parasieten zoals wormen kunnen vervelende ziekten veroorzaken bij zowel onze huisdieren als bij de mens. Sterker nog, dieren helpen mee met het verspreiden van wormeitjes en kunnen zo het risico op besmetting verhogen. Dit vergeet men nog wel eens en daarom probeert de dierenarts mensen bewust te maken van het belang van regelmatige ontworming.

Het belang

Het belang van ontwormen begint eigenlijk al bij dieren die drachtig zijn. Tijdens een dracht worden ‘rustende’ larven geheractiveerd en kunnen door de placenta (honden) passeren en ook in de melk terecht komen (honden én katten). Pasgeboren pups en kittens kunnen dus zo al ziek ter wereld komen. Ze kunnen symptomen zoals ademhalingsklachten, vocht in de buik en verstopping van de darmen en galwegen vertonen. Ook zal het moederdier wormeitjes uitscheiden in de ontlasting, waardoor de omgeving besmet wordt. Daarom is ontworming tijdens de dracht en direct daarna van groot belang!

De uitscheiding van wormeitjes blijkt het hoogst te zijn bij honden op een leeftijd van 9-12 weken. Daarnaast zien we bij katten in het algemeen een hogere uitscheiding omdat zij veel meer buiten zijn en eventueel ook jagen op besmette knaagdieren en vogels.

Het blijkt dat er, ondanks het opruimen van hondenpoep, toch een groot deel van de wormeieren in de omgeving achterblijft. Ook ontwormd een deel van de eigenaren hun huisdieren regelmatig. Tóch komen wormen nog vaak voor. Dit is o.a. te wijten aan de relatief lage frequentie van ontworming. Men beseft het belang te weinig en merkt ook bijna nooit dat hun huisdier besmet is. Daarom zal een overgeslagen ontworming vaak niet worden ingehaald en wordt het advies van de dierenarts niet opgevolgd.

Zoönose

Uiteraard willen we onze huisdieren behoeden van een parasitaire infectie, maar ook wij (en onze kinderen) kunnen besmet raken met parasieten (via onze huisdieren). Gezondheidsproblemen zoals maagdarmproblemen, ooginfecties, neurologische klachten en ander orgaanfalen kunnen optreden.

Conclusie

Ons advies is om uw huisdier vier keer per jaar te ontwormen en indien er klachten van braken en/of diarree zijn, dan een extra keer ontwormen. Puppy’s en kittens horen vaker te worden ontwormd en eigenlijk begint dit al tijdens de dracht van het moederdier.

Naast de gezondheid van uw huisdier, is ontwormen van groot belang voor onszelf en onze kinderen!

Bron: Dier-en-Arts, Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands BV