Knaagdieren

Cavia's, Chinchilla's, hamsters en ratten

Veel voorkomenden problemen bij de cavia

Een gezonde cavia eet 60 tot 80 keer per dag! Een zieke cavia zal stoppen met eten of langzaam gaan eten. Zieke cavia’s zitten vaak stil in een hoekje en hebben diepliggende ogen. Soms gaan ze kwijlen of hebben ze diarree. Ook moeilijk lopen of jeuk is mogelijk. Hieronder zullen we een aantal problemen bij de cavia bespreken. Soms kunt u zelf wat doen, meestal kunt u het beste naar de dierenarts gaan.

Jeuk

Jeuk, soms tot bloedens toe krabben kan veroorzaakt worden door mijten en luizen. Behandeling door een dierenarts is nodig. Kale plekken kunnen ook door schimmels veroorzaakt worden. Vaak heeft de cavia hierbij minder jeuk, maar omdat schimmels besmettelijk kunnen zijn voor mensen is snelle behandeling nodig.

Gebit

Tanden en kiezen van een cavia groeien constant door. Bij gezonde cavia’s slijten ze op elkaar af en levert de groei geen problemen op. Bij diverse problemen, zoals slecht eten, slijten de tanden en kiezen verkeerd af en kunnen ontstekingen in de bek en problemen met eten geven. Dit kan op alle leeftijden voorkomen. U kunt problemen voorkomen door uw cavia voldoende ruwvoer, zoals hooi, te geven. 

Zere pootjes

Cavia’s die op een scherpe bodem zitten, kunnen een ontsteking van de voetzooltjes geven. Bij cavia’s die te dik zijn zal dit sneller optreden. Geef de cavia een schone zachte bodem en laat hem afvallen. Bij onvoldoende verbetering kan antibiotica nodig zijn.

Plasproblemen

Regelmatig worden er plasproblemen bij cavia’s gezien. De cavia zal veel proberen te plassen, en soms zult u bloed in de urine zien. Het is mogelijk dat er in dat geval sprake is van een blaassteen of een ontsteking. Blaasstenen kunt u proberen te voorkomen door uw cavia geen knaagblokken te geven. Als uw cavia blaasstenen heeft is soms nodig om de cavia te opereren. 

Diarree

Diarree kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van parasieten, darmontstekingen of verkeerde voeding. Let er in het laatste geval op dat uw cavia voldoende ruwvoer (hooi) binnenkrijgt en niet teveel korrelvoer. Één tot twee eetlepels korrelvoer per dag is meer dan voldoende. Wissel niet al te snel van voer. Houd ook het water- en voerbakje schoon. Als een cavia niet eet terwijl hij diarree heeft, neem dan contact op met de dierenarts.

Vitamine C

In tegenstelling tot andere huisdieren heeft een cavia vitamine C nodig in het voedsel. Bij gebrek hieraan kunnen ze allerlei klachten krijgen. Het is verstandig uw cavia speciaal caviavoer met vitamine C te geven. Houdt goed in de gaten dat het voer donker bewaard wordt, en bewaar het niet te lang. Ook met de nodige voorzorgsmaatregelen zien we dat het gehalte aan Vitamine C in de voeding snel afneemt, daarom is het verstandig om naast dit speciale voer ook elke dag een half tabletje vitamine C van 25 mg te geven.

Nagels

Controleer regelmatig of de nagels niet te lang zin. Te lange en te kromme nagels kunnen de voetzooltjes beschadigen. U kunt de nagels zelf met een nageltangetje knippen.

Ziekten bij de Chinchilla

Veel ziektes en problemen die bij chinchilla’s voorkomen zijn het gevolg van slechte huisvesting en voeding. Daarom is het belangrijk om bovenstaande tips goed in u op te nemen. Omdat chinchilla’s prooidieren zijn, laten ze niet snel zien dat ze ziek zijn, om te voorkomen dat ze door roofdieren gepakt worden. Daarom is het belangrijk om met een zieke chinchilla snel naar een dierenarts te gaan. Sloomheid, niet wil eten, benauwdheid, speekselen, vergrote buikomvang en productie van minder keutels kunnen tekenen van ziekte zijn.

Gebit

De tanden en kiezen van chinchilla’s groeien continu door. Door veel kauwen op vezelrijk voer als hooi, stro en groenvoer slijt het gebit keurig af en worden de tanden en kiezen niet te lang. Bij chinchilla’s die te veel korrelvoeding eten slijten de tanden en kiezen onvoldoende af, waardoor ze te lang kunnen worden. Een andere oorzaak voor het doorgroeien van tanden en kiezen is een scheve kaakstand. Als uw chinchilla gebitsproblemen heeft, zal hij slechter gaan eten, anders gaan kauwen en vermageren.

Maag en darmen

Chinchilla’s kunnen tijdens ruiperiodes te veel haar in hun maag krijgen doordat ze hun vacht goed schoon houden. Ook kauwen sommige chinchilla’s op hun vacht bij stress. Omdat chinchilla’s niet kunnen braken, kan dat haar leiden tot een maagverstopping. Een chinchilla met een maagverstopping zit stil in een hoekje en eet en drinkt niet of weinig. Omdat chinchilla’s niet kunnen braken, kan ook de slokdarm verstopt raken. Dit wordt vaak gezien bij chinchilla’s die te veel rozijntjes, fruit en noten krijgen. Bij plotselinge voerveranderingen en verkeerd voer kan er gas ophopen in de maag. Uw chinchilla eet dan niet, zit stil in een hoekje en produceert geen ontlasting meer. Als de buik van het dier hard en opgeblazen aanvoelt, kunt u het beste zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan, anders kan het dier snel sterven.

Als u ziet dat uw chinchilla maar weinig keutels produceert, en deze keutels zijn kleiner en hard, dan kan het zijn dat uw chinchilla verstopt zit. Dit wordt vaak veroorzaakt door voer dat te veel energie en eiwit bevat, en te weinig vezels. Door verkeerde voeding kunnen chinchilla’s ook diarree krijgen. Diarree herkent u aan de aanwezigheid van opgedroogde ontlasting in de vacht. Voedingswisselingen, stress, bacteriën en parasieten kunnen andere oorzaken van diarree zijn.

Haarring

Mannelijke chinchilla’s kunnen een haarring rondom hun penis krijgen. Hierdoor kan hij zijn penis niet goed meer terugtrekken. De penis zal uiteindelijk gaan zwellen, dit geeft pijn en bemoeilijkt het plassen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of u de penis voorzichtig uit het velletje kan halen, mocht er een haarring aanwezig zijn kunt u deze voorzichtig proberen te verwijderen, bij twijfel kunt u met de chinchilla bij de dierenarts langs gaan.

Ogen

Door het baden in zand kunnen de ogen van de chinchilla geïrriteerd raken. Ook bij stoffige kooien en slechte ventilatie kan dit optreden. Bij geïrriteerde ogen kunt u de chinchilla beperkte toegang tot een zandbad geven, circa 15-30 minuten per dag is voldoende. Mocht dit geen resultaat geven, dan kunt u contact opnemen met de dierenarts.

Vacht

Naast ‘fur slip’, het verliezen van vacht bij stress, komen er meer vachtproblemen voor bij chinchilla’s. Als ze gehouden worden in een warme, vochtige omgeving, of bij gebrek aan een zandbad kan de vacht erg dof worden. Ook schimmels kunnen vachtafwijkingen geven.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan medewerkers van Dierenkliniek Thorbeckelaan.

Ziekten bij de hamster

Veel ziektes en problemen die bij hamsters voorkomen zijn het gevolg van slechte huisvesting en voeding. Daarom is het belangrijk om bovenstaande tips goed in u op te nemen. Omdat hamsters prooidieren zijn, laten ze niet snel zien dat ze ziek zijn, om te voorkomen dat ze door roofdieren gepakt worden. Daarom is het belangrijk om met een zieke hamster snel naar een dierenarts te gaan. Sloomheid, niet wil eten, benauwdheid, speekselen, vermageren, diarree en productie van minder keutels kunnen tekenen van ziekte zijn.

Wangzakken

Als een hamster te veel materiaal in zijn wangzakken stopt, is het mogelijk dat het aan elkaar vast gaat zitten en er niet meer uit wil. Een dierenarts kan dit materiaal er weer uit halen.

Diarree

Diarree is er veel voorkomend probleem bij hamsters. Er zijn verschillende oorzaken voor diarree mogelijk, sommigen kunnen snel tot sterfte leiden, dus het is belangrijk om hiermee snel naar een dierenarts te gaan.

Uitvloeiing

Als vrouwelijke hamsters in hun vruchtbare periode zitten, hebben ze een cremekleurige, stinkende uitvloeiing uit de vagina. Dit is dus geen ziekte!

Wonden door vechten

Omdat veel hamsters graag alleen gehouden worden, zullen ze als ze samen gehouden worden gaan vechten. Hierdoor kunnen grote wonden ontstaan, welke door een dierenarts behandeld dienen te worden. Hij zal verse wonden hechten, en eventueel antibiotica meegeven om infecties te voorkomen. Ook komt het veel voor dat vrouwelijke hamsters hun jongen doodbijten en opeten. Dit kan worden voorkomen door rust, juiste temperatuur en een goede voeding. Ga dus niet te vaak in het nest kijken als uw hamster kleintjes heeft! Eenmalig controle als er kleintjes geboren zijn is voldoende, na een dag of tien komen ze vanzelf uit het nest kruipen.

Ogen

Oogproblemen kunnen bij hamsters voorkomen als gevolg van infectie, verwondingen en te strak vasthouden. Bij infecties en verwondingen kan uw dierenarts zalf meegeven. Bij te strak vasthouden kunnen de ogen uit hun kassen vallen. Als dit snel behandeld wordt, is er een goede prognose.

Ernstige ziekten

Net als andere dieren en mensen kunnen hamsters last krijgen van problemen als longontstekingen, tumoren en hartproblemen. Ondanks de grootte van de hamster is er voor veel problemen een behandeling mogelijk, neem dus bij ziekte altijd contact op met een dierenarts.

Veel voorkomenden problemen bij de rat

Het is soms niet eenvoudig om aan een rat te zien of hij ziek is. Hieronder zullen we een aantal ziekteverschijnselen en gezondheidsproblemen bespreken, zodat u toch tijdig kunt reageren.

Symptomen

Bij een zieke rat valt meestal het snelst een gedragsverandering op. Verder kunt u vermageren, een opgezette vacht, niezen, snotteren, afwijkende huid of diktes zien. Het is goed om met een zieke rat zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Hoe eerder u erbij bent, hoe meer er aan te doen is.

Gezwellen

Gezwellen komen veel voor bij ratten, zowel bij mannetjes als bij vrouwtjes. Als ze een jaar oud zijn kunnen ze al gezwellen krijgen. Vaak zijn de gezwellen goedaardig, maar kunnen problemen veroorzaken doordat ze blijven doorgroeien. Meestal gaan deze diktes uit van de melkklieren, een voorbeeld hiervan kunt u op onderstaande foto zien. Gezwellen kunnen vaak operatief verwijderd worden. Dikke ratten hebben meer kans op gezwellen.

Ratten bij wie (liefst jong) de eierstokken of zaadballen verwijderd worden is de kans op melkkliergezwellen sterk verminderd.

Niezen, snotteren en pruttelen

Deze verschijnselen zijn een aanwijzing dat de rat een ademhalingsziekte onder de leden heeft. Het kan zowel om een virus als een bacterie gaan. Ratten kunnen ook rode vlekken rond hun neus hebben. Dit is meestal geen bloed, maar een soort wasmiddel waarmee ze zichzelf schoonhouden. Als de rat zich minder goed voelt en zich daardoor minder goed wast kunt u dit rondom de ogen en neus zien.

Benauwdheid

Veel ratten raken besmet met ademhalingsziekten, die vaak in de loop der tijd steeds ernstiger worden. Met medicatie kan verlichting gegeven worden. Tevens is het belangrijk om de rat van een tochtvrije en schone omgeving te voorzien.

Vachtproblemen en jeuk

Jeuk, schilfers, kale plekken en wratachtige korsten kunnen het gevolg zijn van mijten. Gelukkig kan de dierenarts deze mijten eenvoudig bestrijden. 

Houtkrullen

Bij onderzoek van 5 merken houtkrullen bleek in alle gevallen naaldhout te zijn gebruikt, dat onder andere abietinezuur en fenolen bevat. Het abietinezuur is erg giftig, het kan leverproblemen, ademhalingsstoornissen en kanker veroorzaken bij dieren die op dit materiaal gehuisvest zijn.

Fenolen kunnen bij ratten ontstekingsreacties veroorzaken in de longen, waardoor infecties kunnen aanslaan en de dieren kunnen overlijden. Stof kan worden ingeademd en de luchtwegen beschadigen.