Vuurwerkangst

De feestdagen naderen, wat te doen met vuurwerkangst?

Het is november en iedereen is al in feeststemming! Sinterklaas is weer het in het land en mensen maken plannen voor kerst en Oud & Nieuw. Ondanks alle weer opkomende discussies, worden tradities toch voortgezet en wat we er ook van vinden, vuurwerk wordt weer afgestoken. Helaas soms te onverwachts, iets te vroeg en ook met harde geluiden. Onze huisdieren kunnen hier erg angstig van worden. Ongeveer 40-70% van de honden heeft een geluidsovergevoeligheid, waar vuurwerkangst onder valt. Ook katten kunnen aan vuurwerkangst lijden.

Dieren kunnen niet alleen door de knallen angstig worden, maar ook door de geur, de flitsen en de trillingen die afgestoken vuurpijlen veroorzaken. Sommige dieren zijn zo bang voor vuurwerk dat hun gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch, wordt aangetast. Deze dieren raken soms compleet in de stress. Sommigen proberen zich te verstoppen, terwijl anderen juist in blinde paniek proberen te ontsnappen.

Heeft uw huisdier hier last van? Kijk dan of het mogelijk is om uw hond of kat uit de situatie te verwijderen, door bijvoorbeeld tijdens oudejaarsdag met uw huisdier op vakantie te gaan naar een vuurwerkvrij gebied of uw huisdier onder te brengen in een goed pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken.

Onderstaande adviezen zijn opgesteld door dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde Valerie Jonckheer:

1. Laat een angstig huisdier nooit alleen achter. Als u denkt dat er vuurwerk wordt afgestoken, probeer dan thuis te blijven bij uw hond of kat, of zorg dat een andere volwassene thuis aanwezig is.

2. Informeer uw omgeving over de angst van uw huisdier. Hang borden bij de ramen en deuren met bijvoorbeeld te tekst “Hond/kat enorm bang voor vuurwerk: houd aub afstand”, of loop even langs bij uw buren om te vragen of zij afstand van uw huis kunnen houden als ze vuurwerk afsteken. Als u het vermoeden hebt dat dit het tegenovergestelde effect heeft, volgt dan dit specifieke advies niet.

3. Laat uw hond op oudejaarsavond op tijd uit. Zorg dat hij aangelijnd is, zodat hij niet kan wegrennen als hij schrikt. Wegrennen is zelf-belonend gedrag waarbij de hond zijn eigen probleem oplost door afstand te creëren tussen hemzelf en de prikkel, waardoor zal hij in het vervolg vaker weg zal rennen.

4. Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsdag: houd ze binnen en zorg dat de kat genoeg voorzieningen (voer, water, kattenbak, spelletjes, enz.) heeft.

5. Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken en deuren dicht. Dit dempt niet alleen de geluiden, maar ook de lichtflitsen. Er zijn ook oordoppen, koptelefoons of speciale brillen ontwikkeld voor honden om geluid en lichtflitsen te verminderen. De hond moet getraind worden om dit soort dingen te dragen, dus gebruik deze niet zomaar! Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts.

6. Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan, dit dempt de geluiden van buiten.

7. Wordt u zelf nerveus van vuurwerk? Probeer rustig te blijven, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw huisdier.

8. U kunt een dier niet echt belonen voor angstig gedrag. Raakt uw hond volledig in paniek? Aai hem dan niet, maar houd hem stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseer hem met lange, diepe bewegingen. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Let op, een hond die echt weg

wilt, kan bijten. Houd een kat die in paniek is nooit vast. Laat de kat bij u op schoot komen (of de hond lekker tegen u aanliggen) als hij daar behoefte aan heeft.

9. U hoeft uw huisdier niet te negeren als hij angst vertoont. Leidt uw hond naar zijn veilige plek en praat tegen hem op een rustige en normale manier. Probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen, dan wordt vuurwerk gekoppeld aan iets positiefs.

10. Beloon uw dier flink als hij rustig blijft op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Ook wanneer uw hond of kat even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt.

11. Creëer een veilige plek voor uw huisdier en train hem daar naartoe te gaan om rust te vinden. (Zie “Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?”).

Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?

1. Kies een plek in de buurt van mensen, maar zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan, of kies een kleine ruimte in huis, zoals een badkamer, waar licht en geluid minder binnenkomt. Leg op deze plek het lievelingskleed of kussen van uw huisdier neer. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop.

2. Train uw hond door regelmatig naar de veilige plek te lopen met iets super lekkers (zorg dat het dier dit wel ziet). Net voordat het dier daar inloopt, geeft u het commando “plek” (of een ander woord dat nog niet bekend is bij het dier). Als uw huisdier de veilige plek ingaat, beloont u hem met wat heerlijks. Doe deze oefening minimaal 2 tot 3 keer per dag voor 1 tot 2 weken totdat de hond het commando volledig begrijpt. Daarna kunt u hem af en toe belonen met een botje of gevulde Kong, zodat hij wat langer op de veilige plek blijft. Ook katten kunnen op een vergelijkbare manier getraind worden: u kunt ze belonen met speelgoedjes of lekkers. Blijf in de buurt van uw huisdier als hij op zijn veilige plek is, en zorg dat u zichtbaar voor hem bent.

3. Als uw huisdier tijdens oudejaarsdag onrustig wordt, geef hem dan uw commando voor “plek” en leid hem dan naar de veilige plek (als hij er zelf al niet heen gaat). Geef het dier daar wat lekkers ter afleiding. Heeft hij hier geen interesse in? Laat het dan gewoon liggen, het kan best dat hij dit later wel pakt. Dwing het dier niet om naar de veilige haven te gaan, want dan wordt de plek eng.

4. Zorg dat uw huisdier altijd bij zijn veilige plek kan, ook als u niet thuis bent. Het is uiteraard wel de bedoeling dat u thuis blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Als een bench gebruikt wordt, zorg dan ook dat de deur van de bench altijd open staat en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Gebruik geen bench voor uw kat.

Ga altijd naar uw dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier bang is voor vuurwerk. Soms kan speciale vuurwerktraining helpen de angst te verminderen. Het is belangrijk om hier enkele maanden van tevoren mee te starten.

Naast gedragstraining en –begeleiding, kunnen er ook ondersteunende middelen worden gegeven.

Zylkène

Dit voedingssupplement is gebaseerd op het eiwit alfa-casozepine. Dit eiwit bindt aan zgn. GABA-A bindingsplaatsen met een angstremmend en rustgevend effect tot gevolg. Omdat het een voedingssupplement betreft, is het zonder recept verkrijgbaar. Ook is dit eiwit verwerkt in bepaalde voedingen. Vraag ernaar aan onze balie.

Zylkène wordt in een capsule en kauwsnoepjes (“chews”) aangeboden. Dit is een relatief weinig invasieve methode om uw huisdier te ondersteunen.

Angstdempende geuren

Feromonen zijn geuren die alleen honden en katten kunnen ruiken. Dit zijn hormoonachtige stoffen die rustgevend en angstremmend kunnen werken. Deze zijn verwerkt in producten zoals Adaptil (hond) en Feliway (kat). Voor de hond zijn halsbanden en verdampers verkrijgbaar. Voor de kat is een spray of verdamper beschikbaar.

Indien de angst voor lawaai ernstiger is, kan er gekozen worden om medicatie op te starten. Voor het kiezen van de juiste ondersteunende middelen in de juiste dosering, adviseren we om een afspraak bij de dierenarts te maken. Dan kunnen de voor- en nadelen worden besproken en een meest passende keus gemaakt worden voor uw huisdier.

Heeft u n.a.v. van dit artikel vragen of zou u een afspraak willen maken? Neem dan contact met ons op via 070 - 325 59 07.