Week van de Teek

Week van de Teek (6 t/m 12 april)

Teken zijn door het hele jaar actief maar vallen meestal erg op in warmere perioden van het jaar en het voorkomen van tekenbeten is voor zowel mens als dier belangrijk. Diereigenaren hebben zelfs een verhoogde kans op teken. Deze beestjes kunnen bepaalde ziekten overbrengen zoals de Ziekte van Lyme, Anaplasmose, Babesiose en tekenverlamming (zgn. “tick paralysis”).

STAP methode

Om mensen bewust te maken van de preventie van tekenbeten en de alertheid ervan, bestaat de STAP methode.

Stap 1: Signaleren.

Teken komen vooral in het bos voor, maar kunnen ook elders buiten opduiken. Controleer daarom uw huisdier regelmatig op teken. De typische plaatsen zijn in de oren, onder de kin, rond de ogen en snuit, in de oksels/liezen en tussen de tenen.

Stap 2: Verwijderen van een teek.

Het is erg belangrijk om met een draaiende beweging de teek te verwijderen en niet trek niet aan een teek! Bij trekken is er een verhoogd risico op het onvolledig verwijderen van de teek. Het beste is om een speciale tekentang of lasso te gebruiken.

Stap 3: Advies vragen aan de dierenarts.

Bij twijfel over de tekenbeet, neem dan contact met ons op via 070 - 325 59 07. Dan kunt u overleggen of u de tekenbeet door de dierenarts moet laten controleren.

Stap 4: Preventie.

Er bestaan verschillende producten werkzaam tegen teken. Deze variëren in toedieningswijze (tabletten, spot-on pipetten, halsbanden) en in werkingsduur (van 1 maand tot 7 maanden). Vraag advies in de dierenkliniek voor het beste product voor uw huisdier.

In onderstaand filmpje wordt de STAP methode uitgelegd:

Tekenscanner

De app Tekenscanner is in samenwerking met de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Hiermee kunt u een tekenbeet melden en ook de teek opsturen voor onderzoek. Zo kan worden bepaald wat voor soort teek het is en of het een parasiet met zich meebrengt. De tekenscanner kan dan in kaart brengen waar verschillende soorten teken voorkomen en of bepaalde ziekten in specifieke regio’s in Nederland voorkomen.

De Tekenscanner app kunt u downloaden voor iOS of Android.

Preventie

Er bestaan verschillende middelen om teken tegen te gaan. Wanneer een teek zich vastgrijpt op uw huisdier, zal het toegediende middel de teek doden. De toedieningswijze verschilt per product. Er bestaan tabletten, huidpipetten en halsbanden die allen variëren in werkingsduur.

Neem telefonisch contact met ons op voor een specifiek advies. Ook bent u uiteraard altijd welkom aan de balie voor vragen over dit onderwerp.