Een koude wintermaand

Om dit jaar fris en gezond te beginnen zullen we in januari starten met vele winter tips om de koude dagen zo leuk en prettig mogelijk te maken voor u en uw dier(en).

Tijdens koude dagen is het belangrijk dat uw hond niet met een koude vacht naar buiten gaat. Laat uw hond dus zo droog mogelijk naar buiten gaan. Daarnaast is het goed om de pootjes met vaseline in te smeren, dit beschermt de pootjes tegen irritatie van de sneeuw en pekel. Bij thuiskomst kunt u met lauwwarm water de vaseline gemakkelijk weer verwijderen. Sommige honden vinden het leuk om sneeuw te happen! Dit ziet er grappig uit en geeft veel plezier. Maar laat uw hond niet te veel sneeuw opeten. Dit kan namelijk maag- en darmklachten geven. Vooral wanneer er ook veel pekel is gestrooid!

Voor katten is het belangrijk dat u regelmatig controleert of het kattenluikje nog goed functioneert. Zo kan uw kat zelf beslissen om naar binnen te gaan. Het is ook goed mogelijk dat uw buitenkat vaker de behoefte wil doen op de kattenbak, u zult de kattenbak dus waarschijnlijk vaker moeten verschonen. Waar u ook op bedacht moet zijn, is dat katten vaak warme plekjes opzoeken. Ook buiten, bijvoorbeeld op een warme motorkap of zelfs onder of in de auto.

Het komt gelukkig niet veel voor, maar daarom weet de gemiddelde huisdiereigenaar hier niet veel vanaf: een vergifiting met anti-vriesproducten! De ruitenontdooier voor uw auto bevat ethyleenglycol. Dit is een bestandsdeel wat erg zoet smaakt. Eigenlijk heel aantrekkelijk voor de hond en kat! Het is uitermate giftig en heeft ernstige gevolgen voor het maagdarmstelsel, het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de nieren. Als u enige twijfel heeft of uw huisdier anti-vriesproducten heeft opgelikt of opgedronken, bel dan direct met de spoedkliniek.

Voor buitenkonijnen is het belangrijk dat zij altijd verse en droge bodembedekking hebben. Controleer daarnaast wat vaker de waterflesjes en voorkom bevriezing ervan. Een overdekt gedeelte is ook essentieel zodat uw konijnen kunnen schuilen en zich beter kunnen beschermen tegen kou.

Helaas zijn de energiekosten voor ons allemaal flink gestegen en daarom zal de verwarming niet altijd aan staan of op een lagere temperatuur. Hoe zorgt u ervoor dat uw huisdier het niet te koud krijgt?

Een extra kleedje voor uw hond of kat is dus geen overbodige luxe en controleer ook even of er geen tochtplekken zijn in uw woning. Tocht kan voornamelijk voor vogels erg gevaarlijk zijn. Daarnaast verbruiken vogels heel veel energie om zich warm te houden, u kunt ze helpen door wat extra krachtvoer te geven.

Onderkoeling

We spreken van onderkoeling als de lichaamstemperatuur 2 graden lager dan normaal ligt. De gewenste temperatuur is bij uw hond 38.0-39.0 graden Celsius en bij uw kat 38.5-39.0 graden Celsius en bij uw konijn 38.5-40.0 graden Celsius. Een betrouwbare manier om de temperatuur te meten is rectaal. Maar hoe merkt u dat uw dier onderkoeld is? De symptomen van onderkoeling zijn: rillen, bleke slijmvliezen en sloomheid. Als u één van deze symptomen opmerkt, houd dit dan goed in de gaten en zorg voor extra warmte (bijvoorbeeld met een extra kleedje of bij kleine dieren uw lichaamswarmte gebruiken). Als u het niet vertrouwt, kunt u een afspraak maken bij één van onze klinieken zodat wij uw dier kunnen controleren. Onze ervaren dierenartsen geven u graag nog extra persoonlijke tips voor thuis.

Bij onderkoeling is de eerste stap een dier uit de situatie te halen waar hij of zij onderkoeld is geraakt. Haal uw dier dus naar binnen, uit de tocht of uit het water. Droog uw dier zoveel als mogelijk af. Warm uw dier niet te snel op maar stop de afkoeling. Pas daarom op met warme kruiken of uw dier warm wrijven. Maar wikkel uw dier in een kleedje, geef wat te eten en drinken en controleer de temperatuur. Neem contact met ons op zodat we kunnen inschatten of uw dier gecontroleerd zou moeten worden door één van onze dierenartsen.

Rillen: wat is de functie?

Rillen is in de koude maanden meestal het eerste symptoom dat uw dier het koud heeft en dat de lichaamstemperatuur daalt. Door rillen warmt het dier zichzelf op, maar dit kost ook veel energie en mag dus niet te lang door blijven gaan. Mocht het rillen te lang aanhouden bij uw huisdier, dan raden wij aan om een afspraak bij ons te maken zodat wij een gezondheidscheck kunnen uitvoeren.

Kleren maken de …. hond?!

Tegenwoordig zien we steeds meer huisdieren met kleding aan. Is dit alleen modieus of misschien toch ook functioneel?

In Nederland maken we niet veel extremen mee. Maar het komt wel eens voor dat het zeer koud is. Zoals hierboven beschreven, raden we aan om met bepaalde zaken rekening te houden. Honden verliezen over het algemeen meer en sneller warmte dan mensen. Hondenrassen die kortharig (of zelfs naakt) zijn, heel klein honden en jonge of heel oude honden kunnen het vaak sneller koud hebben. Dan zou een hondenjas erg handig zijn.

Op warmtebeelden is goed te zien dat honden over een groter oppervlak warmte verliezen dan mensen. Ook zit er verschil tussen honden(rassen). Een jas of dekje bij bepaalde honden zou dus al meer beschermen tegen warmteverlies.

Twijfelt u of uw hond extra kleding aan zou moeten? Vraag dit dan aan één van onze medewerkers wanneer u voor een gezondheidscontrole één van onze klinieken bezoekt.