Februari: Maand van het gebit

Heeft uw hond of kat een gezond gebit?

Heel veel honden en katten hebben gebitsaandoeningen, maar vaak merken we hier (te) weinig van! Februari is de Maand Van Het Gebit! Tijdens deze maand kunt u bij ons terecht voor een gratis gebitscontrole! Onze paraveterinairen vertellen u dan graag hoe het is gesteld met het gebit van uw huisdier, wat de belangrijkste oorzaken zijn en hoe u gebits- en gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Ook hoort hier een passend advies bij wanneer het gebit van uw huisdier behandeld moet worden.

Het gebit is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van een dier. Het wordt helaas vaak vergeten bij de verzorging van een huisdier. Voeding, gedrag en algemene gezondheid hebben invloed op het gebit. Daarnaast hebben bepaalde rassen meer aanleg voor een slecht gebit.

Daarom is het belangrijk om goed op de tanden en kiezen van uw huisdier te letten. Voorkomen is beter dan genezen!

Wij kunnen u hierbij helpen en vertellen waar u op moet letten om het gebit gezond te houden en om problemen te herkennen.

Helaas kunnen onze huisdieren ons niet direct vertellen dat zij last van hun gebit hebben. Sterker nog, ze laten er zeer weinig van merken! Vaak blijven ze gewoon door eten en drinken.

Gebitsproblemen bij huisdieren zijn te herkennen aan grofweg 7 symptomen:

  1. Geel/bruin tandplak, tandsteen
  2. Stinkende bek
  3. Meer likken
  4. Meer kwijlen
  5. Bloedend, rood tandvlees
  6. Verandering in gedrag en eetgewoonten
  7. Het dier lijkt depressief

Preventieve gebitsverzorging

Preventie van gebitsproblemen is heel belangrijk voor de gezondheid van huisdieren. Het schoonhouden door o.a. te poetsen zorgt voor een sterk gebit. Dit heeft uw huisdier nodig om goed te eten! Naast schoonhouden is goede voeding essentieel. Er bestaan speciale voedingen die zijn ontwikkeld voor het gebit. Brokken die mooi langs de tanden afbreken voor een reinigend effect, de voeding verfrist de adem en zorgt voor ondersteuning van het immuunsysteem.

Vraag naar de juiste verzorgingsproducten en voeding aan onze balie of neem even contact met ons op!

Gebitsbehandeling

Is er toch een gebitsprobleem aanwezig? Dan kunnen wij uw huisdier helpen door het gebit te behandelen. Dit is een ingreep die onder narcose wordt uitgevoerd. We reinigen het gebit door tandsteen te verwijderen en we kunnen röntgenfoto's maken om de wortels te beoordelen. Zo kunnen we zien of er tanden of kiezen getrokken moeten worden.

Een gebitsbehandeling kan zeer intensief zijn. Vooral wanneer er meerdere elementen getrokken moeten worden. Wij maken altijd een weloverwogen keuze om elementen te trekken en ook denken we goed na over de manier waarop bepaalde tanden en kiezen geëxtraheerd worden.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Of zou u het gebit van uw geliefde huisdier willen laten controleren door één van onze ervaren medewerkers? Bel ons dan voor een afspraak!

Dierenkliniek Thorbeckelaan: 070-3255907

Dierenkliniek Delft-Zuid: 015-2619199