Kies je dier

Welk huisdier past bij mij?

Een nieuw gezinslid!

Het is tijd voor een nieuw huisdier, leuk! Maar welk dier past er eigenlijk bij u? Niet elk dier past in elke thuissituatie. Enkele vragen die u zichzelf kunt stellen:

 • Bent u veel of juist weinig thuis?
 • Heeft u veel of weinig ruimte?
 • Weet u al of het dier binnen of liever buiten wil houden?
 • Zoekt u een dier om naar te kijken of om mee te knuffelen?

Kortom, allerlei vragen die u uzelf kunt stellen bij de zoektocht naar een nieuw huisgenootje.  Dieren worden te vaak in een  impuls gekocht, wat vaak teleurstelling achteraf oplevert.  Via deze weg proberen wij u te helpen het juiste te dier voor u te vinden!

De meest voorkomende huisdieren

Alvast wat inlezen over de meest gehouden huisdieren?

Het welzijn van uw dier

Welzijn van huisdieren is een begrip waar we veel aandacht voor vragen.  We streven naar een goed welzijn voor alle dieren, met andere woorden: een goede kwaliteit van leven.  Maar hoe meet je dat welzijn precies, aangezien een dier ons niet kan vertellen hoe hij zich voelt?  Een aantal zaken waar we op kunnen letten:

 • Het gedrag van het dier: kan het dier zijn natuurlijk gedrag vertonen? Kan het bijvoorbeeld lekker rennen, of graven?
 • Moet het dier alleen of liever met een soortgenootje? De meeste dieren zijn een stuk gelukkiger met een maatje (maar niet allemaal!
 • Zijn er ernstige aangeboren afwijkingen die het dier belemmeren in zijn gedrag? Denk bijvoorbeeld aan dieren die constant moeite met ademen hebben, doordat we ze met zo’n korte snuit gefokt hebben.
 • Het gewicht: te dikke dieren voelen zich niet fit, maar zijn dit lichamelijk ook niet.

Dierenwelzijn in het nieuws

Het welzijn van dieren komt gelukkig vaak in het nieuws, diverse organisaties maken zich er sterk voor.  Meer lezen? Kijk hieronder.

De aanschaf van huisdieren

 • Positieflijst Zoogdieren
  Welke dieren mogen wel en niet als huisdier gehouden worden? De overheid is bezig met het opstellen van een zogeheten “positieflijst zoogdieren”: een overzicht met alle zoogdieren die de overheid geschikt acht als huisdier te houden. Dieren die niet op deze lijst voorkomen, mogen om gezondheids- en welzijnsredenen niet meer worden gehouden.  Lees meer.
 • Consumentenrecht bij aankoop van een dier
  Het kopen en verkopen van een dier zorgt vaak voor veel vragen. Lees meer over de wetgeving over consumentenrecht.
 • Malafide fokkers
  Helaas zijn er altijd fokkers die makkelijk geld willen verdienen en ongezonde pups afleveren. Lees u daarom goed in over de eventuele fokker die u op het oog heeft. Een fokker die veel verschillende soorten rassen aanbiedt, fokt deze meestal niet zelf maar importeert ze. Vaak worden deze pups onder zeer slechte omstandigheden vervoert en gehouden, hun gezondheid is dan ook niet altijd optimaal. Komt de pup die u op het oog heeft van een goede fokker? Doe hier de test!

Erfelijke afwijkingen

DNA onderzoek

Verplicht DNA onderzoek rashonden. Per 1 juni 2014 is het voor alle rashonden verplicht om een DNA controle op afstamming te krijgen. Deze test is verplicht voor het aanvragen van stambomen. Lees hier meer.