In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Het is verstandig op tijd na te denken wat er met de huisdieren gaat gebeuren. Gaat het dier mee, gaat het naar een pension of oppas, of blijft het thuis?
Katten
Katten hechten zich erg aan hun eigen omgeving. Daarom doet u de meeste katten geen plezier met een lange reis of een bezoek aan een pension. Jonge, nieuwsgierige katten zullen er minder moeite mee hebben dan oude, in zichzelf gekeerde dieren. Als het mogelijk is dat er iemand bij u thuis komt om voor de kat te zorgen, is dat voor de meeste katten de beste oplossing. Het zou fijn zijn als de oppas voldoende aandacht aan de kat kan geven, en goed in de gaten kan houden of er niets met de kat mis is. Sommige katten zijn er gehecht aan de eigenaar, en kunnen bij afwezigheid van de eigenaar stoppen met eten of naast de bak gaan plassen.
Honden
Vergeleken met katten hechten honden zich meer aan personen dan aan een omgeving. Indien mogelijk is het daarom een goed idee om de hond mee te nemen op vakantie.
Als u met de auto op vakantie gaat en de hond niet gewend is aan autorijden kunt u dit van te voren te oefenen. Tijdens de rit is het verstandig regelmatig te stoppen voor een plas- en drinkpauze. Neem voldoende water en eigen voer mee! Als de hond last heeft van wagenziekte zijn daar tabletjes tegen. Voor uw eigen veiligheid is het van belang dat de hond u niet te veel afleidt van het autorijden. Laat de hond niet achter in de auto, de temperatuur kan flink oplopen. Neem voldoende poepzakjes mee, en ook een verbandtrommel is slim om mee te nemen.
Uw huisdier mee naar het buitenland
Voor het reizen met uw huisdier binnen de Europese Unie zijn er een aantal eisen:
- Identificatie (een chip of goed leesbare tatoeage)
- Een rabiës (hondsdolheid) enting, geldt ook voor katten!
- Een officieel europees paspoort
Afhankelijk van het land waar u uw huisdier mee naartoe neemt kunnen er nog aanvullende eisen zijn, zoals bijvoorbeeld een bloedtest voor rabiës of een muilkorf. Kijk ruim op tijd voor meer informatie op de website van LICG.
Voor het reizen met uw huisdier naar een land buiten de Europese Unie kunt u ook via onderstaande link opzoeken welke eisen er zijn, mocht uw bestemming er niet tussen staan, informeer dan bij de ambassade of zoek op de internetsite van de overheid van het desbetreffende land.
Voorkomen van infecties met parasieten
Ernstige ziekten als Babesia en Leishmania en worden overgebracht door teken en zandvliegjes. Met de Scaliborband wordt de kans op teken minimaal (de werking treedt echter pas na 2 weken op, dus zorg dat uw hond ook in de tussentijd beschermd is). Tegenwoordig is er ook voor de katten een teken- en vlooienband (seresto) verkrijgbaar. Mocht uw hond of kat een teek krijgen, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang of tekenpincet. Daarnaast is een goede vlooienbestrijding en een behandeling tegen wormen belangrijk. In het zuiden van Europa komt de zogenaamde hartworm voor, een levensgevaarlijke parasiet die in de bloedvaten gaat zitten. Bestrijding van deze hartworm is goed mogelijk met de juiste ontwormingsmiddelen, informeer bij uw dierenarts. De vossenlintworm is een andere parasiet die gevaarlijk kan zijn voor uw huisdier, maar ook voor uzelf. De parasiet wordt verspreid via ontlasting van besmette vossen. Pas daarom op met zelfgeplukte paddestoelen en bosvruchten! Besmetting van uw huisdier kunt u proberen te voorkomen door contact met vossen of hun uitwerpselen te vermijden, en het voer van thuis te geven. Behandel honden die risico lopen regelmatig tegen lintworm. Ook de periodieke niet-verplichte vaccinaties, zoals tegen de ziekte van Weil, zijn verstandig om te geven.
Lees hier meer over de verschillende ziekten die uw hond (en soms ook kat) in het buitenland kan oplopen:
Uit logeren
Als u uw huisdier onder wilt brengen in een asiel of pension, informeer dan op tijd of er plek is tijdens uw vakantie, en welke vaccinaties het asiel of pension eist. Voor uw hond of kat is het prettig als u de eigen mand en speeltjes meegeeft, en het eigen voer. Ook is het verstandig vooraf een pipetje tegen vlooien te geven, en uw dier regelmatig te ontwormen. Ook als u uw huisdier bij een particulier brengt is het verstandig de eigen spulletjes mee te geven.
Het dier blijft thuis
Als uw dier thuis blijft is het belangrijk dat de oppas regelmatig aandacht aan het dier kan besteden. Honden drie tot vier maal daags uitlaten, katten drie tot vier maal daags voeren, aaien en mee spelen.
Niemand thuis
Indien er gedurende de vakantie geen mensen en dieren in het huis zijn, kunt u een vlooienplaag bij terugkomst voorkomen door de dieren al voor de vakantie frequent pipetjes tegen vlooien te geven. Eventueel kunt u ook met een omgevingsspray het huis sprayen.
Kijk voor meer informatie over uw vakantiebestemming of pension op: