Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen. Wij zijn onderdeel van Caressa! Bekijk de website op www.dierenziekenhuizen.nl.

Huisdier en zorg

Aandacht voor mens en dier

Honden
Katten
Konijnen
Bijzondere huisdieren
Erfelijke ziekten
Medicijnvoorziening

Meer informatie

Overgewicht bij hond en kat

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. Tegenwoordig is 1 op de 2 honden en katten te zwaar. Ook bij andere diersoorten zien we vaak overgewicht. 40% van de eigenaren met een te zwaar dier is zich hier niet van bewust.

Het hebben van overgewicht (of obesitas) brengt veel gezondheidsrisico's met zich mee. Gemiddeld  worden dieren met zwaar overgewicht 2 jaar minder oud. Lichamelijke problemen die veel optreden bij te zware dieren zijn suikerziekte (m.n. bij katten), bepaalde soorten tumoren, een verminderde uithoudingsvermogen, blaasklachten, gewrichtsklachten etc. etc. Een goede reden om dus overgewicht tegen te gaan, en nog belangrijker om het te voorkomen!

Overgewicht is een ziekte. Doordat uw dier te zwaar is, vinden er hormonale veranderingen plaats in het lichaam. Hoe zwaarder uw dier wordt, hoe moeilijker het dan ook is om weer af te vallen. Ook geldt dit voor de tijd dat uw huisdier al te zwaar is. Overgewicht zelf kan in een uitzondering zelf worden veroorzaakt door een ziekte zoals bij een te traag werkende schildklier bij de hond. Dit komt echter niet vaak voor en uw dierenarts zal met u kijken of uw dier verder gezond is en evt. ziekten uitsluiten.

Hoe herkent u overgewicht?

Belangrijker dan het gewicht te bepalen vinden wij het om de lichaamsconditiescore te bepalen, oftewel de body condition score. Voor de ene hond is bijvoorbeeld 15 kilo een mooi gewicht, maar voor de andere hond is dat veel te zwaar. Dit is per ras verschillend, maar ook binnen het ras kan men verschil zien. Voor katten geldt precies hetzelfde. Bij de lichaamsconditiescore let op men op de zicht- en voelbaarheid van de ribben, de taille van het dier en de mate van opgetrokkenheid van de buik.
Hieronder ziet u een tabel met de lichaamsconditiescore voor de hond en kat.

Tijdens een consult zal uw dierenarts ook het gewicht noteren en ook kijken naar de lichaamsconditiescore. Twijfelt u of uw hond of kat een goed gewicht heeft, kunt u hiervoor natuurlijk ook een afspraak maken.

Hoe kunt u overgewicht voorkomen?

Belangrijk is om een dier te zoeken die bij u past. Als u zelf niet veel tijd heeft om te wandelen, is het niet verstandig om een huisdier te nemen die veel moet lopen om zijn energie kwijt te kunnen. Het is belangrijk om van jongs af aan al op de voeding en beweging te letten. Hoe eerder u overgewicht constateert en tegengaat, hoe makkelijker dit gaat. Na een sterilisatie of castratie heeft een hond of kat 20 tot 30% minder energieverbruik per dag! Houdt u hier dus rekening mee. Kijk goed hoe uw dier zich ontwikkelt en pas dus (indien nodig) op tijd de voeding aan!

Wat kunt u doen als uw huisdier overgewicht heeft?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om huisdier te laten afvallen, maar het belangrijkste is dat u en de mensen in uw omgeving gemotiveerd zijn. Anders zal het niet slagen.

 • Voeding aanpassen: u kunt bijvoorbeeld een speciale dieetvoeding geven waardoor uw huisdier net wat makkelijker afvalt, maar alsnog is het belangrijk om de voeding af te meten. Indien u met uw eigen voeding wilt doorgaan, kunt u hier een deel van afhalen. Overlegt u dit wel eerst met een deskundige, aangezien katten niet te snel mogen afvallen in verband met het risico op leververvetting!
 • Meer laten bewegen: voor honden kan dit betekenen meer spelen of vaker wandelen. Bij katten kunt u beweging onder andere stimuleren met laserlichtjes of met een voederbal.
 • Laat uw huisdier werken voor het eten: dit kan met speciale voerballen, maar ook met speciale voedselspeeltjes, zoals van Catit Senses (voor de kat) of pipolino’s (hond en kat).
 • Geef niet te veel tussendoortjes: bij honden en katten tikt dit erg snel aan, aangezien ze in verhouding een stuk minder groot zijn dan wij.
 • Werk aan uw ‘houding’ en die van uw dier: bedelen moet toch ook genegeerd worden. Vaak is dit ook ingebouwd gedrag, omdat het dier dan vaak beloond wordt. Het betekent niet altijd dat uw dier te weinig eten krijgt.

Indien u graag goede begeleiding wil, kunt u zich bij onze praktijk opgeven voor een speciale gewichtsverminderingsprogramma. Wij begeleiden u dan met het verantwoord laten afvallen van uw hond of kat. Ook kunnen we precies voor u berekenen hoeveel uw huisdier nodig heeft en kunnen we samen bespreken wat de knelpunten zijn en hoe we hiermee kunnen omgaan. Neem voor meer informatie contact met ons op. Ook hebben we meer informatieformulieren in de praktijk.

Gebitsverzorging bij hond en kat

Tandplaque is een van de grootste veroorzakers van gebitsproblemen. Tandplaque is een laagje aanslag op gebitselementen die bestaat uit bacteriën en hun producten. De tandplaque kan een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) veroorzaken. Het tandvlees is roodgekleurd en gezwollen en heeft de neiging snel te bloeden. In een ver gevorderd stadium kunnen kiezen en tanden los gaan zitten en uitvallen. Als de tandplaque niet verwijderd wordt, ontstaat er tandsteen.

Met het vorderen van de leeftijd wordt de kans op vorming van tandsteen groter. Kleinere hondenrassen (b.v. Yorkshire terriërs) hebben er sneller last van. Ook zien we vaker problemen bij dieren met een slechte kaaksluiting (b.v. kortschedeligen zoals de Boxer). Bij katten wisselt de leeftijd waarop tandsteen voor het eerst te zien is enorm.

Het grote risico van de ontstoken kiezen en bacteriën in de mondholte is het ontstaan van een septicaemie (bloedvergiftiging). De dieren worden erg ziek met hoge koorts en kunnen hier zelfs aan overlijden. Daarnaast heeft de hond of kat vaak een onaangename geur uit de bek.

Tandplaque verwijderen

Door tijdige verwijdering van tandplaque en tandsteen kunnen tandvleesontsteking en de gevolgen daarvan voorkomen worden. Dit kan door:

 • Poetsen
 • Speciale gebitsreinigende brokken (Hill’s T/D)
 • Smaakvolle kauwstrips
 • Mondspoelingen met een antibacteriële werking

Het dagelijks poetsen van het gebit werkt het allerbeste om gebitsproblemen te voorkomen. Er zijn speciale tandenborstels en tandpasta’s voor dieren in de handel. Gebruik geen tandpasta voor mensen, de smaak hiervan wordt niet gewaardeerd door honden en katten. Het is verstandig om op jonge leeftijd met poetsen te beginnen. Bouw het poetsen geleidelijk op, laat een dier eerst wennen aan het in het gebit kijken en aan de smaak van de tandpasta. Ga dan verder met het poetsen van de tanden, eventueel eerst met een doekje/gaasje. Als dit lukt kunt u verdergaan met de kiezen. Beloon het dier als het goed gaat.
Vooral de buitenkant van de achterste bovenkiezen en hoektanden, en de binnenkant van de snijtanden van de onderkaak zijn belangrijk om te poetsen. 

Bij katten waarbij het niet lukt de tanden te poetsen kunt u proberen de wangen van de kat minimaal een maal per dag over de tanden en kiezen te wrijven. Op deze manier kunt u een deel van de voedselresten en tandplaque verwijderen. Indien er zich tandsteen gevormd heeft, is gebitsbehandeling onder narcose vaak de beste optie. Indien er tanden en/of kiezen los zitten moeten deze worden verwijderd. Het gebit wordt helemaal schoongemaakt en met fluoridepasta gepolijst, waardoor minder snel een nieuwe tandsteenlaag ontstaat. Afbeeldingen hiervan kunt u vinden onder 'foto's gebit'.

Jaarlijkse controle

Tijdens de jaarlijkse controle wordt er altijd even naar het gebit gekeken door de dierenarts. Mocht u nog vragen hebben over het gebit van uw hond of kat, vraag er dan naar bij de dierenarts of de paraveterinair.

Vaccineren van huisdieren

Regelmatig krijgen we de vraag of het nodig is dieren te laten vaccineren. Het antwoord hierop is ja, en wel om verschillende redenen.

Vaccinaties verkleinen de kans op uitbraak van ernstige besmettelijke ziekten. Dieren die niet gevaccineerd worden kunnen indien ze in contact komen met de ziektekiemen ernstig ziek worden. De meeste ziekten waartegen gevaccineerd wordt kunnen een dodelijke afloop hebben. Veel van deze ziekten komen bijna niet meer voor in Nederland doordat er landelijk gevaccineerd wordt. Daarentegen lopen onze huisdieren tegenwoordig alsnog het risico deze ziekten op te lopen doordat steeds meer honden uit het buitenland ingevoerd worden uit landen waar deze ziekten wel inheems voorkomen.

Andere ziekten, zoals Parvo, komen wel nog steeds voor en kunnen voor jonge pups desastreuze gevolgen hebben. Ook de Ziekte van Weil kan opgelopen worden door bijvoorbeeld het zwemmen in stilstaande wateren waar ratten mee in contact komen. Deze ziekte is voor de mens ook besmettelijk. Bij contact met zwerfkatten in ons land bestaat nog steeds het risico voor onze huiskatten dat ze de ziekten kattenziekte of niesziekte kunnen oplopen.

Konijnen lopen een risico op het oplopen van ziekten overgedragen door stekende insecten. Ook bij wilde konijnen in ons land komen deze ziekten nog regelmatig voor.

Dementie bij huisdieren

Huisdieren bereiken net als mensen een steeds hogere gemiddelde leeftijd. Dit kan gepaard gaan met een aantal lichamelijke klachten, zoals artrose. Dementie, zoals dat bij mensen voorkomt, wordt echter ook steeds vaker bij dieren gezien.

Dementie bij uw hond en kat kan zich op verschillende manieren uiten. Enkele voorbeelden van symptomen zijn:

 • Veranderingen in sociaal gedrag; bijvoorbeeld minder enthousiast zijn tegen de eigenaren
 • Desoriëntatie; Er verloren bij staan of ergens naar toe lopen en dan niet meer weten wat te doen
 • Omgekeerd dag-nacht activiteit
 • Incontinent worden

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan naar behandelmogelijkheden voor dementie, onder door de gedragskliniek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hierbij moet gezegd worden dat deze behandelmethoden niet genezend werken, maar wel vertragend. Een middel waar wij ervaring mee hebben is een voedingssupplement die u bij het eten kunt geven. Tevens is er een nieuwe voeding op de markt.

Vraag voor meer informatie over de verschijnselen en de behandelmogelijkheden bij uw dierenarts.

Vergiftigingen

Padden vergiftiging bij honden en katten

In Nederland komt de gewone pad overal voor. Deze padden hebben klieren achter de ogen en in de huid waaruit gif afgescheiden wordt bij gevaar. Deze is wit en smaakt erg bitter.

Onze inheemse padden veroorzaken over het algemeen lichte vormen van toxiciteit. Het zijn met name exotische padden die ernstige vergiftigingen kunnen veroorzaken.

Wanneer een hond of kat een pad in de mond neemt kan dit gif uitgescheiden worden. Dit kan irritatie van de bek, speekselen, kokhalzen en braken veroorzaken. Soms ook buikpijn, koorts, lusteloosheid. In ernstige gevallen kunnen neurologische klachten zich voordoen: convulsies, incoördinatie, blindheid en soms hartritmestoornissen.

De behandeling is zoveel mogelijk het gif wegspoelen. Bij braakklachten wordt dat symptomatisch behandeld en evt wordt er actieve kool gegeven.

Kleine honden en katten die kunnen heftigere verschijnselen krijgen, maar bij het opeten van padden is de toxiciteit ook groter.

Vergiftiging door druiven en rozijnen bij honden

Niet al het fruit is gezond voor honden! Druiven en rozijnen kunnen giftig zijn; de precieze oorzaak is niet bekend, maar honden die druiven of rozijnen gegeten hebben kunnen van een kleine hoeveelheid al ziek worden.

De belangrijkste schadelijke gevolgen zijn het optreden van maagdarmklachten en nierfalen met als symptomen: braken, diarree, buikpijn, niet eten, veel drinken, niet urineren, sloomheid en bleke slijmvliezen. Soms zijn er onverteerde rozijnen of druiven in de ontlasting te zien.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de informatie van de eigenaar en de klinische symptomen in combinatie met bloedonderzoek.

Behandeling, binnen vier uur na de opname, bestaat uit het laten braken gevolgd door het ingeven van Norit. Daarna is een intraveneus (via het bloedvat) infuus nodig gedurende minimaal 48 uur. Elke dag moeten de bloedwaarden en de urineproductie gecontroleerd worden.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat het beste is de opname van rozijnen of druiven te voorkomen!

Voorkom chocolade (theobromine) vergiftiging

Theobrominevergiftiging (een stof dat in chocolade zit) is mogelijk door het eten van 50 of meer gram melkchocolade per kilo lichaamsgewicht, 7 of meer gram pure chocola per kilo of meer dan 5 gram poeder cacao per kilo lichaamsgewicht. Dit is een richtlijn, het kan namelijk per hond verschillen welke dosis giftig is. Bij het vermoeden van een chocoladevergiftiging kan het binnen twee uur laten braken of binnen zes uur spoelen van de maag de klachten verminderen of voorkomen. Ook is het belangrijk om de hond rustig te houden omdat theobromine effecten kan hebben op het hart.

Na het eten komen pas uren later klachten zoals braken, snelle hartslag, hartritmestoornissen, trillen, diarree, hijgen, epileptiforme aanvallen, buikpijn en hyperactiviteit. Als er al klachten zijn kan minimaal 24 uur lang intensieve behandeling nodig zijn, omdat theobromine wel 20 uur in het bloed aanwezig kan zijn. Bij het opeten van grote hoeveelheden (> 100 gram melkchocola per kilo lichaamsgewicht/ > 14 gram pure chocola per kilo/ > 10- 40 gram cacao poeder per kilo) kan de hond plotseling doodgaan door hartfalen.

Neem dus snel contact op met uw dierenarts wanneer uw hond (of kat) chocolade heeft gegeten om te overleggen welke stappen er genomen moeten worden.

Huisdier en vakantie

In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Het is verstandig op tijd na te denken wat er met de huisdieren gaat gebeuren. Gaat het dier mee, gaat het naar een pension of oppas, of blijft het thuis?

Katten

Katten hechten zich erg aan hun eigen omgeving. Daarom doet u de meeste katten geen plezier met een lange reis of een bezoek aan een pension. Jonge, nieuwsgierige katten zullen er minder moeite mee hebben dan oude, in zichzelf gekeerde dieren. Als het mogelijk is dat er iemand bij u thuis komt om voor de kat te zorgen, is dat voor de meeste katten de beste oplossing. Het zou fijn zijn als de oppas voldoende aandacht aan de kat kan geven, en goed in de gaten kan houden of er niets met de kat mis is. Sommige katten zijn er gehecht aan de eigenaar, en kunnen bij afwezigheid van de eigenaar stoppen met eten of naast de bak gaan plassen.

Honden

Vergeleken met katten hechten honden zich meer aan personen dan aan een omgeving. Indien mogelijk is het daarom een goed idee om de hond mee te nemen op vakantie. 

Als u met de auto op vakantie gaat en de hond niet gewend is aan autorijden kunt u dit van te voren te oefenen. Tijdens de rit is het verstandig regelmatig te stoppen voor een plas- en drinkpauze. Neem voldoende water en eigen voer mee! Als de hond last heeft van wagenziekte zijn daar tabletjes tegen. Voor uw eigen veiligheid is het van belang dat de hond u niet te veel afleidt van het autorijden. Laat de hond niet achter in de auto, de temperatuur kan flink oplopen. Neem voldoende poepzakjes mee, en ook een verbandtrommel is slim om mee te nemen.

Uw huisdier mee naar het buitenland

Voor het reizen met uw huisdier binnen de Europese Unie zijn er een aantal eisen:

 • Identificatie (een chip of goed leesbare tatoeage)
 • Een rabiës (hondsdolheid) enting, geldt ook voor katten!
 • Een officieel europees paspoort

Afhankelijk van het land waar u uw huisdier mee naartoe neemt kunnen er nog aanvullende eisen zijn, zoals bijvoorbeeld een bloedtest voor rabiës of een muilkorf. Kijk ruim op tijd voor meer informatie op de website van LICG.

Voor het reizen met uw huisdier naar een land buiten de Europese Unie kunt u ook via onderstaande link opzoeken welke eisen er zijn, mocht uw bestemming er niet tussen staan, informeer dan bij de ambassade of zoek op de internetsite van de overheid van het desbetreffende land.

Voorkomen van infecties met parasieten

Ernstige ziekten als Babesia en Leishmania en worden overgebracht door teken en zandvliegjes. Met de Scaliborband wordt de kans op teken minimaal (de werking treedt echter pas na 2 weken op, dus zorg dat uw hond ook in de tussentijd beschermd is). Tegenwoordig is er ook voor de katten een teken- en vlooienband (seresto) verkrijgbaar. Mocht uw hond of kat een teek krijgen, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang of tekenpincet. Daarnaast is een goede vlooienbestrijding en een behandeling tegen wormen belangrijk. In het zuiden van Europa komt de zogenaamde hartworm voor, een levensgevaarlijke parasiet die in de bloedvaten gaat zitten. Bestrijding van deze hartworm is goed mogelijk met de juiste ontwormingsmiddelen, informeer bij uw dierenarts. De vossenlintworm is een andere parasiet die gevaarlijk kan zijn voor uw huisdier, maar ook voor uzelf. De parasiet wordt verspreid via ontlasting van besmette vossen. Pas daarom op met zelfgeplukte paddestoelen en bosvruchten! Besmetting van uw huisdier kunt u proberen te voorkomen door contact met vossen of hun uitwerpselen te vermijden, en het voer van thuis te geven. Behandel honden die risico lopen regelmatig tegen lintworm. Ook de periodieke niet-verplichte vaccinaties, zoals tegen de ziekte van Weil, zijn verstandig om te geven.

Lees hier meer over de verschillende ziekten die uw hond (en soms ook kat) in het buitenland kan oplopen:

Uit logeren

Als u uw huisdier onder wilt brengen in een asiel of pension, informeer dan op tijd of er plek is tijdens uw vakantie, en welke vaccinaties het asiel of pension eist. Voor uw hond of kat is het prettig als u de eigen mand en speeltjes meegeeft, en het eigen voer. Ook is het verstandig vooraf een pipetje tegen vlooien te geven, en uw dier regelmatig te ontwormen. Ook als u uw huisdier bij een particulier brengt is het verstandig de eigen spulletjes mee te geven.

Het dier blijft thuis

Als uw dier thuis blijft is het belangrijk dat de oppas regelmatig aandacht aan het dier kan besteden. Honden drie tot vier maal daags uitlaten, katten drie tot vier maal daags voeren, aaien en mee spelen.

Niemand thuis

Indien er gedurende de vakantie geen mensen en dieren in het huis zijn, kunt u een vlooienplaag bij terugkomst voorkomen door de dieren al voor de vakantie frequent pipetjes tegen vlooien te geven. Eventueel kunt u ook met een omgevingsspray het huis sprayen.

Kijk voor meer informatie over uw vakantiebestemming of pension op:

Regels over reizen met uw dier

Wat is er precies veranderd?

Paspoort

Vanaf 29 december 2014 wordt een nieuw type EU dierenpaspoort uitgegeven. Deze nieuwe paspoorten mogen alleen nog door dierenartsen uitgegeven worden, bovendien moeten een aantal pagina’s gelamineerd worden zodat er niet mee gefraudeerd kan worden. Ook houdt de uitgever van de paspoorten bij aan welke dierenarts ze verstrekt zijn.

► Heeft uw dier al een EU paspoort en is de identificatie (chip of tatoeage) hierin genoteerd vóór 29-12-2014?
Dan mag u dit paspoort gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Als uw huisdier na 29-12-2014 een nieuw paspoort krijgt en u wilt met het dier op reis, is het nieuwe EU paspoort verplicht.  

Invoereisen

Elk land stelt bepaalde eisen aan dieren die ingevoerd worden. Ook hier zijn recent enkele wijzigingen doorgevoerd. Vanaf 29-12-2014 is het niet meer toegestaan honden zonder geldige rabiësvaccinatie Nederland in te voeren. Deze vaccinatie mag pas vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven worden en is pas 21 dagen daarna geldig. Dit betekent dus dat pups jongen dat 15 weken niet geïmporteerd mogen worden. Dit is belangrijke om te realiseren als u een pup van een buitenlandse fokker wil kopen, deze zal door deze nieuwe regels langer bij de fokker moeten blijven. Ook België hanteert deze nieuwe regelgeving.

De specifieke invoereisen per land vindt u hier.

Attendeer hulpdiensten op uw huisdier

Stel: er breekt brand uit in uw woning, er is ingebroken of u bent betrokken bij een ongeval. Zelf kunt u rekenen op hulpdiensten, maar huisdieren worden vaak vergeten. Met de Sophia NoodSticker kunt u brandweer, politie en ambulance waarschuwen dat er huisdieren aanwezig zijn. Plak de sticker op uw voordeur, zodat uw huisdier niet aan zijn lot wordt overgelaten.

De Sophia NoodSticker is hier te bestellen.

Ziektekostenverzekering voor uw dier

Op het gebied van diergeneeskunde is tegenwoordig steeds meer mogelijk. Met de juiste medische zorg kan uw kat of hond langer en in goede gezondheid leven. Sommige behandelingen zijn echter duur, ze kunnen honderden euro's kosten. Uw hond of kat kan ernstig ziek worden of betrokken raken bij een ongeval. Om te voorkomen dat de gezondheid en het leven van uw hond of kat een financiële afweging wordt, is het mogelijk uw huisdier te verzekeren. De verzekeraar vergoedt dan (een deel) van de kosten als uw dier een ongeval krijgt of ziek wordt. U betaalt maandelijks een premie en voorkomt op deze manier dat u in een keer heel veel geld moet betalen. Wat de verzekeraar vergoedt, hangt af van het ras en de leeftijd van uw dier en het pakket dat u afsluit.

Er zijn meerdere aanbieders van ziektekostenverzekeringen voor honden en katten. Lees van tevoren goed de polisvoorwaarden door en kijk wat er allemaal voor vergoeding in aanmerking zou komen bij het aflsuiten van een verzekering.

Bedenkt u dus tijdig of u uw huisdier wilt verzekeren en niet pas nadat uw huisdier al ziek is geworden.