• Bel ons:070 325 5907

Let op voor teken in Den Haag

Nieuwe tekensoort in regio Den Haag kan honden besmetten met Babesia

De Kring Dierenartsen Den Haag en Omgeving, waarvan onze praktijk deel uitmaakt, waarschuwt voor een gevaarlijke "nieuwe" ziekte bij honden onze omgeving. Het betreft de bloedparasiet Babesia canis die wordt overgebracht door een tekensoort.

Het verspreidingsgebied van de betreffende tekensoort – Dermacentor – had zich tot voor kort beperkt tot meer zuidelijke landen. Daarom kregen vakantiegangers altijd het advies hun meereizende hond hiertegen te beschermen. Momenteel moet dit advies misschien ook gelden voor de Haagse regio.

Symptomen

De symptomen van een acute besmetting met de parasiet Babesia canis, zijn lusteloosheid, gebrek aan eetlust, hoge koorts, en een versnelde ademhaling, vaak gevolgd door productie van rode urine. Deze klachten, zeker als die samengaan met het vinden van teken op het lichaam één tot twee weken tevoren, zijn heel suggestief voor een klinische Babesiose. Honden met dergelijke klachten moeten snel door een dierenarts worden onderzocht en behandeld. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben en een fatale afloop is mogelijk. Bij tijdige behandeling is echter compleet herstel te verwachten.

Preventie

Bij de preventie moet worden voorkomen dat teken vasthechten aan de huid van de hond met behulp van een anti-tekenband of anti-teken-spray. Daarnaast is het risico te verminderen door voorlopig niet meer te wandelen in bossen en parken, waar het besmettingsgevaar wordt vermoed en thuis, na elke wandeling, de hond te controleren op teken. Bij verwijdering (door de teek één richting uit te draaien tot hij los laat – niet trekken) van de teek binnen 24 uur na de aanhechting is de kans op besmetting met de bloedparasiet gering.

Preventieve vaccinatie tegen de parasiet is mogelijk (met Pirodog), maar niet zeer effectief.

Doordat er nog weinig bekend is over de plaats waar en de aantallen waarin de teek zou voorkomen zijn meer gerichte adviezen nog niet mogelijk. Het probleem moet echter niet overdreven worden. Al jaren begeven vele Nederlanders zich met hun hond naar gebieden waar de teek endemisch is (bij voorbeeld in Frankrijk en Spanje) zonder dat men daarvoor de risico's te groot vindt.

Verspreiding naar Nederland

Dermacentor teken zijn drie-gastherige teken die zowel in warme als in gematigde streken voorkomen, maar in Europa reikt het verspreidingsgebied tot in Zuid-Engeland, Zuid-België en Midden-Duitsland. Dermacentor teken zijn al wel eerder gevonden op honden van teruggekeerde vakantiegangers en ze zijn vermoedelijk daarmee samenhangend incidenteel aangetroffen op honden die niet in het buitenland waren geweest. Naast de vele importgevallen zijn in Nederland tot voor kort slechts sporadisch autochtone gevallen van babesiose beschreven (twee honden in Koog aan de Zaan en bij drie honden op de Veluwe in de tachtiger jaren). De teken zijn destijds vermoedelijk door andere honden meegebracht, hier afgevallen, en ze hebben de infectie waarschijnlijk na vervelling overgedragen zonder zich hier permanent te vestigen.

Nader onderzoek zal uitwijzen of Dermacentor teken zich inmiddels toch in Nederland hebben gevestigd. Hierop vooruitlopend adviseren wij om bij iedere patiënt met anaemie en/of haemoglobinurie babesiose mede op te nemen in de differentiaal diagnose.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Thorbeckelaan

Terug
 • Ma
  8:00 - 18:00 uur
 • Di
  8:00 - 18:00 uur
 • Wo
  8:00 - 18:00 uur
 • Do
  8:00 - 18:00 uur
 • Vrij
  8:00 - 18:00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

070 206 09 00
Terug

Vind ons hier:

Thorbeckelaan 358 2564 BZ Den Haag
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel a.u.b. dit nummer bij spoedgevallen:

070 206 09 00