• Bel ons:070 325 5907

Help, mijn rat heeft een bult!

Gotcha kreeg met ruim 2 jaar een snel groeiende bult voor haar linkerachterpootje.
Omdat ze nog zo vrolijk was en goed in conditie wilde haar baasje haar graag laten opereren, want 90% van de mammatumoren is goedaardig (fibroadenomen). Bij ratten met een mamatumor is het melkklierweefsel erg gevoelig voor het ontstaan van fibroadenomen. Deze zijn goed weg te nemen, maar er is een grote kans op hergroei elders. Als de bult erg groot wordt, neemt het risico van de operatie sterk toe. Een rat heeft veel melkklierweefsel waar deze bulten in kunnen ontstaan.

Hier ligt ze klaar om geopereerd te worden. Ze is al geschoren en gewassen Hier is goed te zien hoe groot de bult is. Het is een vorm van borstkanker. Dit is een goedaardig gezwel en kon daarom krap weggehaald worden.
Nadat de bult verwijderd is blijft er een holte over. Deze moet netjes dichtgehecht worden zodat er geen vocht kan ophopen en het herstel spoedig kan verlopen.
Natuurlijk wordt de huid ook weer netjes dichtgehecht.
Tijdens een operatie heeft een rat een groot oppervlak waarover hij kan afkoelen. Daarom wordt de lichaamstemperatuur goed in de gaten gehouden en zo nodig bijgestuurd.

En zo kan Gotcha verder leven zonder gehinderd te worden door haar bult.

Zodra ze weer helemaal wakker is en haar lichaamstemperatuur weer normaal is mag ze naar huis. Voor een vlot herstel is het belangrijk dat de hechtingen niet door Gotcha zelf al verwijderd worden. Het beste kan ze gedurende 7 tot 10 dagen alleen gehuisvest worden om te herstellen en te voorkomen dat haar kooigenootjes aan de wond gaan zitten. Zijn de hechtingen ondanks voorzorgsmaatregelen toch eruit, neem dan contact op met de kliniek.

De foto's zijn gemaakt door Janneke Pastoors in Dongen.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Thorbeckelaan

Terug
 • Ma
  8:00 - 18:00 uur
 • Di
  8:00 - 18:00 uur
 • Wo
  8:00 - 18:00 uur
 • Do
  8:00 - 18:00 uur
 • Vrij
  8:00 - 18:00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

070 206 09 00
Terug

Vind ons hier:

Thorbeckelaan 358 2564 BZ Den Haag
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel a.u.b. dit nummer bij spoedgevallen:

070 206 09 00