• Bel ons:070 325 5907

Casus: Floppy rabbit

Het konijn “Snuffie” werd in de ochtend gebracht door geschrokken baasjes omdat hij acuut verlamd leek te zijn geraakt. Op het ene moment was hij nog aan het eten en ineens lag hij op zijn zij zonder te kunnen bewegen. Dat terwijl hij hiervoor helemaal niet ziek is geweest of een gekke sprong had gemaakt, waarbij hij zijn rug had kunnen beschadigen.

Deze acute verlamming of zwakte komt wel vaker voor bij konijnen. Het wordt ook wel “Floppy Rabbit Syndrome” genoemd. De oorzaak is tot nog toe onbekend.
Bij lichamelijk onderzoek zijn er geen afwijkingen te vinden, naast het feit dat de konijnen heel slap zijn en niet lijken te kĂșnnen bewegen. Hun voor en achterpootjes kunnen ze niet bewegen, hun kopjes vaak ook niet.
Toch hebben deze dieren vaak toch wel eetlust als hun wat voer voorgeschoteld worden. Indien dat niet het geval is, is het wel belangrijk dat deze dieren wel gevoerd worden.

De therapie bij deze dieren is ondersteunend. Ze worden gevoerd en indien nodig wordt hun vochtbalans hersteld door middel van een infuus.
De verlammingsverschijnselen kunnen binnen 2 dagen verbeteren en ten slotte weggaan. In het geval van Snuffie kreeg hij binnen een dag al wat meer spierkracht, waarbij hij zich enigszins staande kon houden.

Het beeld van “Floppy Rabbit Syndrome” ziet er in eerste instantie heel beangstigend uit, het acuut verlamd zijn van een konijn, maar het komt dan binnen enkele dagen weer goed. Er zijn wel andere ziekten die een vergelijkbaar beeld veroorzaken, maar die niet allemaal goed te behandelen zijn. Je kunt denken aan een gebroken rug, een verstoorde elektrolietenbalans, bepaalde parasitaire infecties (Encephalitozoon cuniculi, toxoplasmosis) en intoxicaties.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Thorbeckelaan

Terug
 • Ma
  8:00 - 18:00 uur
 • Di
  8:00 - 18:00 uur
 • Wo
  8:00 - 18:00 uur
 • Do
  8:00 - 18:00 uur
 • Vrij
  8:00 - 18:00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

070 206 09 00
Terug

Vind ons hier:

Thorbeckelaan 358 2564 BZ Den Haag
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel a.u.b. dit nummer bij spoedgevallen:

070 206 09 00